MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Expoziţii temporare propuse medieşenilor şi turiştilor

Pentru perioada imediat următoare, puteţi viziona patru expoziţii, în diferite locaţii din municipiul nostru: Muzeul Municipal, Galeria Municipală de Artă, precum şi Turnurile Forkesch şi Pietrarilor.

 

Muzeul Municipal

„Museum Alt-Mediasch (Mediașul Vechi)”

 

Expoziţia temporară propusă publicului vizitator în această perioadă de către Muzeul Mediaş prezintă o categorie specială de exponate, care cuprinde piese de breaslă, de etnografie, de artă, armament, țesături, carte veche, toate acestea făcând parte din patrimoniul vechi al instituției noastre.

Obiectele reprezintă o parte din colecția care a fost constituită de către Carl Martin Römer, Ludwig Binder, Fritz Auner și alții la începutul secolului XX și au stat la baza fondării Muzeului Alt-Mediasch (Mediașul Vechi) în anul 1901. Toate piesele expuse fac referire la comunitatea săsească din Mediaș și satele învecinate, iar tematica și modul de expunere al pieselor încearcă  să reconstiuie anumite aspecte ale expoziției permanente deschise în perioada 1923-1949.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Asociația Locului Natal Mediaș, din Germania.

Vernisajul expoziției:

Vineri, 11 august, ora 16:00.

 

Turnul Forkesch

„Mediașul în cartografie”

 

Expoziția prezintă evoluția urbanistică a orașului Mediaș de-a lungul timpului, surprinsă în numeroase planuri, putând fi observată dezvoltarea și extinderea localității în perioada cuprinsă între anul 1699, de când datează cel mai vechi plan cunoscut al Mediașului, și până în a doua jumătate a secolului XX.

Expoziția este realizată în colaborare cu Arhiva Primăriei Mediaș și Asociația Locului Natal Mediaș.

 

Turnul Pietrarilor

„Mediașul și împrejurimile”

 

Expoziția prezintă o serie de fotografii extrem de sugestive și de interesante, care surprind diferite aspecte ale vieții contemporane, realizate la Mediaș și în zona învecinată în cadrul Taberei internaționale de fotografie, la care au participat artiști atât din România, cât și din Ungaria.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Parohia Romano-Catolică Mediaș și Centrul Cultural Harghita.

 

Vernisajul expoziției:

Sâmbătă, 12 august, ora 16:00


Galeria Municipală de Artă

„Mediaş, o călătorie în timp“

 

Expoziţia reprezintă o călătorie în Mediașul interbelic, dar și o revenire în cel de astăzi, prin intermediul unui material fotografic impresionant ca număr și inedit prin viziunea artistică care o propune privitorului. Cele peste 50 de fotografii care alcătuiesc expoziția surprind peisaje urbane și momente din viața orașului nostru, realizate și aranjate sub forma celor două planuri – trecut și prezent. Plecând de la o serie de fotografii vechi ale burgului, imagini document din arhiva Asociației ,,Locului Natal” cu sediul în Germania, fotograful medieșean Nicolae Bogdan a realizat un material al Mediașului zilelor noastre, respectând, pe cât posibil, perspectiva, subiectul și tematica imaginilor din prima jumătate a secolului trecut.
Vernisajul expoziției fotografice va avea loc joi, 10 august 2017, de la ora 18.00, la sediul galeriei, din Piața R. Ferdinand I, nr. 1 (curtea Bibliotecii Municipale Mediaș), evenimentul fiind organizat de Primăria Municipiului Mediaș, în colaborare cu Asociațiile ,,Locul Natal” din Germania și ,,Mediașul Nostru”.