MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Miercuri, 19 septembrie, intrare liberă la Muzeul Municipal Mediaș

Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului sunteți invitați, indiferent de vârstă să vizitați gratuit expozițiile Muzeului Municipal Mediaș, miercuri, 19 septembrie, între orele 10.00 – 18.00.

Ziua Europeană a Patrimoniului este organizată în fiecare an în luna septembrie. În cadrul acestor evenimente cetăţenii Europei sunt invitaţi să viziteze gratuit monumente istorice, muzee sau situri de patrimoniu. Este de asemenea ocazia de a fi promovate obiective istorice mai puţin cunoscute sau care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg.

Inițiativa Zilelor Europene ale Patrimoniului aparține Consiliului Europei, iar din 1999 evenimentele se desfășoară sub patronajul comun al Consiliului Europei și Uniunii Europene.
În Anul Centenarului Marii Uniri, tema aleasă este „ Locuri ale Memoriei ” cu scopul de a promova a diversitatea culturală, dialogul intercultural și coeziunea socială, contribuind astfel la promovarea patrimoniului cultural ca un element important al relațiilor dintre Uniunea Europeană și celelalte state, bazate pe interesele și cerințele țărilor partenere și pe competențele europene în domeniul patrimoniului cultural.

 

Pentru vizitatorii Muzeului Municipal Mediaș, în data de 19 septembrie, sunt pregătite două expoziții pe această temă prin care se urmărește conştientizarea sentimentului locuitorilor de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural şi îmbogăţirea cunoaşterii diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.

 

• Expoziție de fotografie: Mediașul în ”Epoca de Aur”. Amintiri din perioada regimului comunist surprinse în imagini din fototeca Muzeului. Fotografiile sunt grupate, în cadrul expoziției, astfel încât sa prezinte diferite aspecte din istoria recentă a orașului, organizate pe domenii largi de activitate care surprind instantanee referitoare la : industria și agricultura locală, sănătate, învățământ și tineret, cultură, peisaje urbane, dar și propaganda comunistă. Astfel se aduce în atenția publicului actual, o mică parte din atmosfera și oamenii burgului medieșean din a doua jumătate a secolului XX.

 

• Expoziția de etnografie: “Ocupaţii tradiţionale şi port popular de pe Valea Târnavelor“. Expoziția prezintă, prin patrimoniul etalat: ceramică, unelte, mobilier, țesături, tradiția și arta populară românească, săsească și maghiară din arealul Mediașului.