MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Exercițiu de testarea și verificarea a unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare

     Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că marți, între orele 10.00 - 12.00, va avea loc un exercițiu pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă în localitatea Medias

        În cadrul exercițiului vor fi verificate și fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către populație și autorități.

       IGSU le recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „Exercițiu“.

       Sirenele vor suna joi, 20 aprilie, în zece județe Alba, Harghita, Bihor, Bistrița -Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj și Sibiu

          Înștiințarea, avertizarea, pre-alarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

         De asemenea, sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

          In municipiul Mediaș există 8 sirene electronice și 4 sirene electrice iar la nivel național există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.