MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Săptămâna Francofoniei la Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș organizează în săptămâna 20 – 24 martie 2017 o serie de evenimente dedicate francofoniei atât la Biblioteca Municipală ,,St.L. Roth” Mediaș, cât și la Colegiul Tehnic Mediensis și Școala Gimnazială Nr. 8 ,,C.I. Motaș”.

Proiectul ,,Literatură și pictură’’ susține o parte dintre obiectivele francofoniei, punând accentul pe promovarea limbii franceze și a diversității culturale și lingvistice.

Primele activități vor începe în data de 20 martie, de la ora 10.00 și se vor desfășura la Colegiul Tehnic Mediensis. Tinerii vor afla ce înseamnă să aparții aceleiași comunități și să împărtășești valorile culturale, științifice, economice. Tot în data de 20 martie, de la ora 16.00, Asociația Fran Mediensis va organiza la Bibliotecă, în Sala de Conferințe o serie de manifestări sub titlul Festivalul Francofoniei.

În data de 21 martie, în cele trei locații partenere: Biblioteca Municipală ,,St.L. Roth”, Școala ”C.I. Motaș” și Colegiul Tehnic Mediensis vor fi organizate Expoziții de promovare a Francofoniei care vor cuprinde cărți, afișe, harta Lumii Francofone, cu imagini din țările membre și drapelele acestora.

Ziua Internațională a Francofoniei va fi marcată la Biblioteca Municipală ,,St.L. Roth” Mediaș în data de 22 martie, de la ora 13.00, în parteneriat cu instituțiile de învățământ și Asociația ”Ille-et-Vilaine” - Casa Franceză prin prezentări susținute atât de către profesori, cât și de către elevi. Totodată va fi organizat un Concurs de cunoștințe despre Francofonie, la care se vor întrece două echipe formate din elevi din clasele V-VIII.

În data de 23 martie, Școala Gimnazială ,,C.I. Motaș” va găzdui călătorii imaginare în țările francofone, iar în data de 24 martie la Colegiul Tehnic Mediensis, tinerii vor prezenta rețete din ,,Bucătăria franceză”, vor vota cele mai frumoase piese franțuzești, vor afla informații despre genialul copil al culturii române, scriitoarea Iulia Hașdeu. Pentru a rămâne in spiritul parizian, vor fi prezentate și  10 expresii amuzante pe care atât cei mici, cât și cei mari le vor învăța și le vor putea folosi în orice situație. Toți participanții la Săptămâna Francofoniei vor primi o listă cu  scriitori francezi de ieri și de azi ale căror opere nu ar trebui să lipsească din biblioteca fiecăruia dintre noi !