MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Mediașul lansează Concursul Naţional de Lectură „BĂTĂLIA CĂRŢILOR” de Ziua Internațională a Poeziei

Primăria Municipiului Mediaș organizează pentru prima dată în orașul nostru, Concursul Naţional de Lectură „BĂTĂLIA CĂRŢILOR”.

Evenimentul de lansare va avea loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Poeziei, marți, 21 martie 2017, ora 14.00, la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’ și va începe cu un moment poetic, deoarece ziua de 21 martie este considerată de UNESCO ca o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Concursul Naţional de Lectură „BĂTĂLIA CĂRŢILOR”, aflat la a patra ediție la nivel național,  are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor, adolescenţilor și adulților și se va derula în perioada martie – septembrie 2017, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind organizat în mai multe biblioteci publice din ţară.

Prin acest concurs vor fi popularizate cărţile destinate cititorilor interesați începând cu vârsta de 11 ani, punându-se accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a le reflecta, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii asupra acestora.

La acest concurs pot participa copiii  între 11-13 ani,  adolescenţii cu vârste cuprinse între 14-18 ani, dar și adulții, respectiv seniorii care au sau vor deține Fișă electronică la Bibliotecă.

Pentru a ajunge în faza finală, participanţii trebuie să lectureze cele 10 cărţi, în limba română, din listele recomandate până la sfârşitul lunii septembrie şi să predea fişele de lectură completate, odată cu predarea cărţii lecturate.

Fişele de lectură vor fi evaluate de către o Comisie din care vor face parte profesori, bibliotecari, scriitori şi elevi câştigători ai Olimpiadelor de limba și literatura română.

Etapa finală organizată la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’  va avea loc în luna octombrie şi va cuprinde dezbaterea ,,Convinge-mă să citesc!’’  (în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea cărţilor citite), jurizarea şi festivitatea de premiere.

Sub genericul ,,Lectura vă face învingători” vor fi acordate premii finaliştilor concursului.  Se vor acorda, de asemenea premii pentru „Cea mai bună fişă de lectură”, pentru „Cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată”, pentru „Cititorul anului” şi pentru „Cartea anului”.

Finaliștii concursului vor putea participa la faza județeană, respectiv la cea națională a Concursului Naţional de Lectură „BĂTĂLIA CĂRŢILOR”.

Parteneri ai acestui eveniment sunt ANBPR, Biblioteca Județeană ,,O. Goga’’ din Cluj Napoca, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituțiile de învățământ din Mediaș, Asociația Ordinul Cavalerilor de Mediaș, CITO și Generali Asigurări.

 

Program lansare Concurs Național de Lectură ,,Bătălia Cărților’’:

Ora 15.00 - Prezentare Concurs Național de Lectură ,,Bătălia Cărților’’

Ora 15.15 - Moment poetic susținut de elevi medieșeni

Ora 15.30 - Cum este să locuiești într-un Regat al Poveștilor ? – Moment artistic susținut de Asociația Ordinul Cavalerilor de Mediaș

Ora 15.45 – Beneficiile cititului și 25 de motive ca să rămâi toată viața un cititor împătimit

Ora16.00 – Închiderea evenimentului