MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Sibiul a primit titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2019

Miercuri, 25 ianuarie, a avut loc la Atena, în Grecia, ceremonia oficială de decernare a titului de Regiune Gastronomică Europeană - 2019 regiunilor Sibiu și Egeea de Sud (Grecia). Acest titlu este acordat de Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism uneia sau mai multor regiuni europene membre în platforma Regiune Gastronomică Europeană, care depun un dosar de candidatură prin care îmbrățișează principiile platformei și care pun accentul pe dezvoltarea economică locală prin gastronomie.

Ceremonia a avut loc în prezența unor înalți oficiali, dintre care amintim pe șeful unității dedicate turismului din cadrul Directoratului General pentru Dezvoltare din Comisia Europeană – doamna Silvia Draghi, ministrul grec al turismului - doamna Elena Kountoura, membrii ai Parlamentului grec, Ambasadorul României la Atena - domnul Lucian Fătu, guvernatorul regiunii Egeea de Sud - domnul Georgios Hatzimarkos. Delegația sibiană a fost compusă din reprezentanții consorțiului care au depus dosarul de candidatură, respectiv Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Mediaș, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu.

În discursul de acceptare a titlului, doamna Daniela Cîmpean a declarat:

Ne dorim să readucem în atenția tinerilor gusturile de poveste cu care ne-au obișnuit bunicile noastre, dar în același timp ne dorim să promovăm creativitatea și să reinterpretăm, să înnoim gusturile și bucatele tradiționale.Ne asumam în acest fel atât provocarea de a îmbogăți și harta de gusturi a Transilvaniei și a României, cât și cea de a promova viața sănătoasă, producția și cercetarea, agricultura și hrana sustenabilă, contribuind la creșterea belșugului în Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei, o regiune cu gust de poveste.

 

Primarul Astrid Fodor a prezentat în cadrul acestei ceremonii principalele obiective ale programului pentru anul 2019:

"Ideea principală este să încurajăm oamenii să consume produse proaspete în defavoarea produselor procesate și chiar să își producă la scară mică, în propria gospodărie, o parte din produsele pe care le consumă. În acest sens cred că acest Program trebuie să ne facă să privim cu alți ochi grădina din spatele casei. Îmi amintesc că nu demult oamenii foloseau aceste grădini pentru a crește legume și verdețuri. Astăzi, mai vedem în grădini doar gazon, ceva pomi ornamentalei și poate o piscină mică. Vreau ca acest program să ne facă să înțelegem că este mai sustenabil să ne producem chiar noi unele legume, fructe și verdețuri, cultivându-le în grădina proprie. [...] Un alt obiectiv foarte important al Programului Regiune Gastronomică Europeană este acela de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii prin organizarea unor evenimente în cadrul acestui program în care aceștia pot să își vândă produsele și să le promoveze, creând legături mai directe cu consumatorii".

 

Prezentarea regiunii Sibiului a fost completată de doamna Christine Thellmann, viceprimarul municipiului Mediaș:

„În cadrul proiectului Regiune Gastronomică Europeană turiștii vor avea ocazia să vadă întreg procesul, de la cultivarea pământului, recoltarea și până la transformarea acestei bogății în produse și feluri de mâncare gătite - brânzeturi, iaurt, gem, cârnați, plăcinte și multe altele pe care vă invit să le vedeți și să le gustați în persoană.”

Delegația sibiană a fost primită călduros la Atena de Excelența Sa, domnul Lucian Fătu, ambasadorul României în Grecia, care și-a manifestat întrega disponibilitate de a sprijini acest program.