MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Proiecte europene implementate de Primăria Mediaș

Proiecte europene implementate de Primăria Mediaș

În contextul actualei situații cauzate de coronavirus, accesul pus pe comunicarea online devine tot mai important, municipalitatea medieșeană dorind să vină în sprijinul cetățenilor prin digitalizarea unor servicii oferite acestora, pentru a spori confortul beneficiarilor. În acest sens, Primăria Municipiului Mediaș are în derulare proiectul Resurse Integrate pentru o Dezvoltare Locală Sustenabilă”, cu finanțare din Programul Operațional de Capacitate Administrativă 2014-2020. În momentul de față, proiectul se află în faza de pregătire a licitației pentru achiziționarea sistemului informatic pentru servicii online oferite cetățenilor, cum ar fi autorizații de construire, autorizații de comerț, autorizații de transport, înregistrare cereri, audiențe. Proiectul se va desfășura până în luna decembrie 2021, valoarea acestuia fiind de aproape  4 milioane lei.

De asemenea, în continuarea și complementar acestui proiect, municipalitatea a depus și cererea de finanțare pentru „Soluții informatice integrate pentru simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocrației și îmbunătățirea organizării instituționale“, cu finanțare din Programul Operațional de Capacitate Administrativă 2014-2020. Cererea a trecut prin toate etapele de verificare, aflându-se în acest moment în etapa de contractare. Proiectul a fost evaluat de către autoritatea de management a programului cu 67 de puncte, iar în cel mai scurt timp va avea loc semnarea online a contractului. Valoarea cheltuielilor nerambursabile aferente acestui ăproiect, din fonduri europene, se ridică la peste 2.800.000 de lei, contribuția proprie a municipalității fiind de aproape 58.000 de lei.

Obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea capacității instituționale a municipalității de a asigura calitatea și accesul la serviciile publice oferite partajat de Primărie, prin simplificarea procedurilor administrației locale, reducerea birocrației pentru cetățeni și eficientizarea activității personalului de specialitate și a aleșilor locali.

Prin implementarea proiectului, vor fi acoperite servicii online oferite în mod normal de o activitate la ghișeu: informare și asistență, formulare disponibile pentru servicii partajate (urbanism, poliție locală, asistență socială). De asemenea, va fi posibilă comunicarea bi-direcțională cu alte instituții publice și private, în vederea transmiterii și recepționării directe (de la o instituție la alta sau printr-un portal public, fără intermediari privați) de documente în format electronic aferente serviciilor partajate, folosind și semnătura digitală cu certificat calificat. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni de la data semnării contractului de finanțare.