MUNICIPIUL MEDIAŞ
portalul oficial al municipiului

Comunicat al primarului Municipiului Mediaș din data de 8.04.2020

În toate comunicatele de presă transmise până acum, v-am făcut cunoscute măsurile adoptate la nivel local, ca urmare a ordonanțelor militare emise pentru prevenirea răspândirii și contaminării cu noul Coronavirus.
La începutul acestei săptămâni, în urma dialogului pe care l-am avut cu reprezentanții media de la nivel local, am convenit împreună să răspund la o serie de întrebări transmise de către aceștia.

Din întrebările primte am identificat două mari teme de dezbatere.

Una dintre ele este legată de impactul pe care criza provocată de noul Corionavirus îl are asupra economiei locale și asupra bugetului local.

1. Care este impactul acestei crize asupra bugetului local și dacă luăm în calcul o eventuală reducere a salariilor pentru angajații municipalității?
R: Cu regret constatăm că majoritatea firmelor din oraș și-au sistat sau și-au redus foarte mult activitatea. Evident, această situație aduce o diminuare semnificativă a veniturilor la bugetul local.
În urma unei prime rectificări de buget, în luna martie sume importante din bugetul municipalității au fost redirecționate către Spitalul municipal Mediaș, Direcția de Asistența Socială și Compartimentul pentru Situații de Urgență.
După cum, cu siguranță știți, toate localitățile se confruntă cu probleme legate de bugetul local, iar unele dintre ele au luat deja măsuri privind reducerea salariilor sau trimiterea angajaților în somaj tehnic. Acest lucru se va întâmpla și la Mediaș. Sunt în discuții cu Direcția Economică și cu Direcția Juridică pentru a găsi soluțiile eficiente, dar și legale.
La începutul săptămânii viitoare voi convoca în regim de urgență o sedință extraordinară a Consiliului Local, unde le voi cere consilierilor să hotărască asupra măsurilor ce se impun a fi luate pentru diminuarea fondului de salarii la nivelul administrației locale.

2. Cum se va desfășura în continuare programul de investiții publice?

R: În Mediaș sunt în acest moment în derulare investiții importante în diferite zone ale orașului. Exceptând cartierul Vasia, unde din motive care nu țin de administrația locală firma și-a înterupt activitatea, pe toate celelalte șantiere se lucrează în regim normal și nu sunt probleme referitoare la plata lucrărilor efectuate.
Pentru investițiile noi pe care ni le-am propus la începutul acestui an, sunt în dialog cu colegii mei de la Direcția Tehnică și Direcția Economică pentru a stabili în mod realist pașii de urmat în vederea începerii lucrărilor. Există mari șanse ca termenele de începere să fie decalate.
În concluzie, în acest moment ne-am propus să ne axăm în mod prioritar pe finalizarea lucrărilor în derulare, și, în funcție de buget, să începem alte lucrări noi.
3. Se vor mai organiza evenimente culturale în acest an?

R: Încă din luna martie, bugetul alocat evenimentelor cultural- sportive din prima jumătate a acestui an, a fost transferat de la Direcția municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret către Direcția de Asistență Socială și Compartimentul pentru Situații de Urgență.
În funcție de evoluția situației atât la nivel național, cât și la nivel local vom decide când vom relua evenimentele culturale în Mediaș. În acest moment, tratăm cu prioritate problemele legate de efectele produse de epidemia cu noul Coronavirus și facem demersuri ca populația să simtă cât mai puțin efectele acestei crize, alocând bani acolo unde este cea mai mare nevoie. A doua tema se referă la măsurile luate la nivel local pentru perevenirea răspândirii și contaminării cu noul Coronavirus și a efectelor reale pe care acestea le au în Mediaș.
1. Cum decurge operațiunea de dezinfecție a scărilor de bloc și de montare a dozatoarelor cu dezinfectant?
R: În această săptămână am început programul de dezinfecție a tuturor scărilor de bloc. Față de programul anuntat inițial s-au făcut câteva modificări pentru a rezolva toate problemele apărute. Până la sfârsitul acestei săptămâni ne-am propus să dezinfectăm toate scările de bloc din cartierele Vitrometan și Gura Câmpului, urmând ca săptămâna viitoare să finalizăm această acțiune.
După Sfintele Sărbători de Paște, aproximativ din 22 – 23 aprilie vom relua programul de dezinfecție a tuturor scărilor de bloc.
În plus, în acest moment suntem în procedura de achiziție a dozatoarelor ce vor fi montate în scările de bloc și ne-am propus să începem montarea lor de săptămâna viitoare.
2. Câte amenzi s-au dat în Mediaș pentru nerespectarea măsurilor impuse – carantină, izolare, deplasare fără acte doveditoare?

R: Sunt informat de către Poliția Locală că până în acest moment pe raza municipiului Mediaș s-au dat zeci de amenzi, în principal celor care s-au deplasat în afara domiciliului fără acte doveditoare. O situație exactă a acestor amenzi o are și o poate face cunoscută doar un reprezentant al Poliției municipale.
Mentionez și faptul că sumele provenite din aceste amenzi ajung la bugetul de stat și nu la bugetul local.

3. Ce se întâmplă cu persoanele aflate în carantină în Casa Honterus și care părăsesc incinta?

R: Persoanele aflate în acest moment în casa Honterus nu se află nici in izolare și nici în carantină. Primaria Mediaș prin Direcția de Asistență Socială a decis să ofere cazare oamenilor fără adapost din Mediaș ca masură de prevenire a răspândirii și contaminării cu noul Coronavirus. Ei au dreptul ca fiecare cetățean să părăsească locația pe baza unei declarații pe proprie răspundere.
4. Câte centre de carantină avem pregătite la Mediaș?

R: În urma adreselor pe care le-am facut către unitățile de cazare din Mediaș, și-au arătat disponibilitatea de a primi persoane aflate în carantină 4 unități hoteliere din Mediaș. Le mulțumesc încă o dată și pe această cale pentru modul în care au decis să sustină comunitatea medieșeană în această perioadă extrem de grea.

5. Câte cazuri cu persoane confirmate cu Covid 19 sunt la Mediaș?

R: Până astăzi nu am informații ca cineva de la Mediaș să fie confirmat pozitiv cu noul Coronavirus. Vreau să transmit în acest sens un mesaj clar tuturor medieșenilor că informațiile de acest gen sunt transmise în mod oficial doar de către reprezentanții Ministerului Sănătății. Tot ce citiți din surse neoficiale sunt simple speculații menite să creeze haos și panică.

Închei prin a vă ruga să stați în casă și să respectați măsurile impuse. Doar astfel vom putea trece cu bine peste această perioadă.